Det er høst i lufta og tid for varmende og nærende gryter og supper. Høsten er også tid for viltkjøtt, og ikke minst selvsanket sopp. Reinsdyr og skogsopp hører godt sammen. Reinsdyr er gale etter sopp, og om høsten legger de gjerne ut på lange vandringer inn i bjørkeskogen på soppjakt. Jeg har laget en gryte med reinsdyr og kantarell, fåresopp og piggsopp, og selvfølgelig Superkraft på reinsdyr. Dette er en rett som passer like godt som nærende hverdagsmat som til flott festmat.
De fleste av oss spiser reinsdyr bare noen få ganger i året, og i gjennomsnitt spiser vi ikke mer enn 300 gram hver hvert år. Forskere sier det ikke er noe i veien for å bruke dette viltkjøttet oftere enn vi gjør. En undersøkelse fra Universitetet i Tromsø viser at reinsdyrkjøtt kan være en like god kilde til omega-3 og omega-6 som fisk. Kjøttet er også omtrent like magert som kylling.
Reinsdyr ferdes fritt og beiter over enorme landområder, noe som gir kjøttet en helt spesiell viltsmak. Det gjør også reindrift til en bærekraftig kjøttproduksjon. Vår Superkraft og Superfett av Reinsdyr er fra Reinsdyr fra Stensaas Reinsdyrslakteri på Røros. Flokken der beiter i de reneste naturområdene som finnes, og er garantert fri for medikamenter og kunstig fôring.
Her er oppskrift på min reinsdyrgryte:
Ingredienser
ca 800 g benfritt kjøtt fra rein. Du kan også bruke reinsdyrskav, da tar koketiden kortere tid.
200 g kantarell, steinsopp eller annen skogsopp. Evt. sjampinjong eller aromasopp fra butikken
Superfett eller smør til steking
grovmalt pepper
5-6 dl Superkraft REIN SMAK ( Reinsdyr med einebær & timian) 2 ss Superkraftpulver + 5-6 dl kokende vann
2-3 løk i båter
5 skiver sellerirot
6 gulrøtter
5 ss rømme, kremfløte og/eller snøfrisk
1-2 ss rognebærgele ev rørte tyttebær
salt, pepper
Tilbehør: kokte eller mosede poteter og ev rosenkål
Fremgangsmåte
Skjær kjøttet biter og brun i superfett av vilt/smør i en panne i 2-3 omganger, legg over i en gryte etter hvert som kjøttet er brunet.
Krydre med pepper.
Tilsett Superkraften til det står i underkant av kjøttet.
Kok opp og la trekke i 30-40 min.
Rens og del løk i båter, brun og la trekke sammen med kjøttet i gryten.
Del grønnsaker i biter og surr i stekepannen og tilsett i gryten med kjøttet.
La trekke i 15-20 min til grønnsakene er møre.
Rør inn rømme/fløte ev Snøfrisk.
Smak til med mer Superkraft, rognebærgele eller rørte tyttebær og pepper.
Ha over en god neve frisk timian.
Nyt hver munnfull!
Kraftfull hilsen fra Siv
Comments